Deel deze pagina met je vrienden

Welkom op de site van Praktijk Muller

Werk, gezin, relatie, dagelijkse beslommeringen, sociale contacten onderhouden….. we zijn allemaal druk, druk, druk. Zowel op het werk als in het gezin wordt er van moeders veel verwacht. Op het werk wachten er allerlei taken die binnen een bepaalde tijdslimiet moeten worden afgerond en het liefst zo perfect mogelijk. Daarbij wordt nog eens verwacht dat je je als vrouw ‘dienstbaar ’opstelt en je werk met een grote glimlach doet.  Ben je vrouw en heb je een functie als leidinggevende, dan moet je je vaak nog extra bewijzen ten opzichte van mannen.

In het gezin werkt het niet anders. Allereerst ben je echtgenote. Je partner ‘verwacht’ een gezellige vrouw die altijd klaarstaat. Daarnaast ben je ook nog eens moeder die het belangrijk vindt om voldoende aandacht aan haar kinderen te schenken. Als extra taak is zij meestal ook verantwoordelijk voor het grootste deel van het huishouden, daar de vrouw tegenwoordig nog steeds vaak degene is die een parttime baan heeft. En dan zijn er ook nog eens de vrienden en kennissen waar je graag leuke dingen mee samendoet.

Op de laatste plaats kom je dan uiteindelijk zelf….. en dit is dan ook meestal het punt waar de schoen wringt. Van anderen wordt er van alles van je verwacht en van jezelf moet je ook van alles en het liefst allemaal tegelijk en zo perfect mogelijk. Iedereen begrijpt dat dit een onmogelijke opgave is en toch laat je dit gebeuren.

Wat nu als er ook nog eens onverwachts een nare situatie ontstaat zoals een echtscheiding, een overlijden van een dierbare, een ongeluk? Dan wordt de druk te hoog met alle gevolgen van dien.

Bovenstaande uiteenzetting is het ideale plaatje om blootgesteld te staan aan langdurige stress. Stress op zich is helemaal niet verkeerd. Het houdt je alert en zorgt ervoor dat je op de juiste manier weet te reageren. Het probleem gaat zich juist voordoen als je continue met stress te maken hebt. Je lichaam krijgt niet voldoende tijd om zich te herstellen, hetgeen zich gaat uiten in gezondheidsklachten wat uiteindelijk kan resulteren in een burn-out.

Uit eigen ervaring weet ik hoe lastig het is om op tijd te signaleren dat je al aardig op weg bent om jezelf uit te putten. Om jou als werkende vrouw met gezin en de daarbij behorende ‘verplichtingen’ hiervoor te behoeden, help ik je graag op tijd inzien dat er manieren zijn om je hiertegen te ‘wapenen’. Het belangrijkste voor mij om je te kunnen helpen is in eerste instantie goed naar je te luisteren en in kaart te brengen waar je het meest tegenaan loopt.

De belangrijkste tool die ik in mijn gesprekken gebruik is jou weer je lichaam te laten voelen. In onze maatschappij zijn wij teveel gefocust op de mentale processen en ‘luisteren’ wij te weinig naar ons lichaam. Zodra je je hiervan bewust bent, leer ik je om op een gezonde manier met stress om te gaan met als doel om uitval als gevolg van gezondheidsklachten, en erger nog resulterend in een burn-out, te voorkomen.

Daar elk mens uniek is, is er niet één methode die toegepast kan worden.  Ik maak gebruik van veel verschillende inzichten uit de psychologie, sociologie, filosofie en pedagogiek.

Ik ben lid van de beroepsvereniging SPS-NIP (Sectie Psychologie Studenten van het Nederlands Instituut van Psychologen).