Deel deze pagina met je vrienden

Verschil tussen Counseling & Coaching


Counseling

Je eigen gedrag wordt bepaald vanuit drie gebieden: vanuit jezelf als mens (met je opvoeding en aanleg), vanuit je rol (als medewerker of gezinslid bijvoorbeeld) en vanuit de context waarin je leeft en werkt (je buurt, stad, met je collega’s). Counseling betrekt altijd jezelf in deze driehoek: hoe sta jij erin, wat betekent dit voor jou en wat zegt dit van jou? Het probeert de verbinding te leggen tussen jezelf en de rol en context vanuit jouw beelden en situatie.

Counseling is een methode van ondersteuning en begeleiding op het psychosociale terrein. Door actief luisteren en praten worden psychologische, emotionele en gevoelsmatige problemen of ontwikkelingen verhelderd of opgelost. Het gaat om het zelf van de persoon in relatie tot zijn rollen en in de context waarin hij verkeert.


Coaching

Coaching is gericht op het begeleiden en adviseren van een persoon of personen waarbij problemen of ontwikkelingen in relatie tot het werk of de privé sfeer worden verhelderd, verder ontwikkeld of opgelost. Het gaat hier met name om de rol van de betrokkene in zijn werksituatie of privésituatie. Het zelf van de persoon is daarbij wel betrokken maar vaak minder indringend dan bij counseling. Het object van de counseling en coaching is in zijn kern anders: bij counseling gaat het om het menselijke zelf in relatie tot zijn rol en zijn omgeving. Bij coaching gaat het om de rol, de taken en activiteiten in zijn functioneren in de werksituatie of privésituatie, waarbij de andere elementen een rol kunnen spelen.

Coaching beperkt zich veelal tot de rol en context. Counseling betrekt ook nadrukkelijk de gevoelskant hierbij.


Counseling

Counseling helpt je om de balans in jezelf en je leven terug te vinden. Counseling is een vak apart. Bij counseling is niet je (gespreks)therapeut dé expert maar ben jij dat zélf! Jij hebt zelf de oplossing in handen voor jouw eigen leven. Jij bepaalt welke richting je inslaat. Je bepaalt je eigen doel, je eigen weg en het tempo waarin je dat doel bereikt.

Counseling is een kortdurende vorm van persoonlijke begeleiding voor mensen die in hun dagelijkse leven niet optimaal functioneren. Ze zitten niet lekker in hun vel en verlangen zicht te krijgen op hun vragen of problemen. Als counselor begeleid ik je bij ongewenste veranderingen of moeilijke situaties in je leven. Deze situaties kunnen klachten geven als moeheid, spanningsklachten of een ontevreden gevoel. Tijdens de gesprekken leer je om zelf je problemen op te lossen en je gewenste situatie te bereiken.

Ervaring leert ons dat de behoefte aan algemene en langdurige therapieën plaats maakt voor een behoefte aan korte, krachtige en persoonsgerichte counseling. Persoonlijke begeleiding die uit gaat van de eigen innerlijke kracht en het beschikbare (nog onbekende, maar altijd aanwezige) talent. Het accent bij counseling ligt op 'innerlijke reflectie' en 'innerlijke groei'.

Een counselor helpt je bij het helder krijgen van een probleem en de daarmee gepaard gaande gevoelens en gedachten. De counselor helpt je om zelf meester te worden van je problemen. Als dit eenmaal duidelijk is, helpt de counselor je om uit te zoeken waar je naartoe wilt. Dit kan zijn het oplossen van een probleem of een andere manier van omgaan ermee. Ook kan dit leiden tot het accepteren van een bestaande situatie of juist het inslaan van een geheel nieuwe richting.

Wat zijn jouw blinde vlekken of valkuilen? Maar belangrijker nog, wat zijn jouw mogelijkheden en talenten? Iedereen is ergens goed in! Door te bekijken waar je goed in bent en dat te verstevigen, worden problemen en moeilijke situaties beter hanteerbaar en vaak ook volledig opgelost.

Counseling geeft je weer de controle over je eigen leven. Jij neemt en behoudt de regie van jouw leven (weer) in eigen handen. Je zult meer rust ervaren en weer genieten van 'het moment'. Jouw toekomst is niet langer een probleem maar een uitdaging!

Wil jij zelf de expert zijn? Ik geef jou graag de regie in handen! Je hoeft alleen nog maar contact met mij op te nemen via e.muller@praktijkmuller.nl. Bellen kan ook op 06-27143804.

 

Coaching

Coaching is een methode om meer inzicht in jezelf te krijgen en om je competenties verder te ontwikkelen. Soms lijkt het leven ineens even op een puzzel. Het ene puzzelstukje dat je nu net even nodig hebt lijkt te ontbreken, of je krijgt de stukjes niet meer op de juiste plek.

Als coach help ik graag om jouw ontbrekende puzzelstukjes te vinden en weer op de juiste plek te leggen. Ontdekken wat je wilt, belemmeringen opruimen, de goede keuzes maken en met je wensen aan de slag te gaan. Dit zou je kunnen zien als het leggen van een puzzel, waarbij eerst alle puzzelstukjes verzameld worden.

De puzzelstukjes zijn bijvoorbeeld je drijfveren, je dromen, je kernkwaliteiten, maar ook je valkuilen. Na het verzamelen van alle stukjes wordt de puzzel in elkaar gelegd, je nieuwe plaatje wordt dan zichtbaar en er ontstaat een duidelijk inzicht.

Inzicht in hoe jij keuzes maakt kan je helpen om beter te weten wat en hoe je iets wilt. Daardoor kun je gaan kiezen voor datgene dat je écht wilt!

Voor een gebroken been ga je naar de arts en voor puzzels in je hoofd ga je naar een coach!

Wil je een coachtraject aangaan, neem dan contact met mij op voor een intakegesprek via e.muller@praktijkmuller.nl. Bellen kan ook op 06-27143804.